Menu

Audio

                                                                          Umělci mají své tajemství, o kterém sami nic nevědí, cítí je jenom intuitivně.

20. ledna 2020

Jak odemknout svůj talent

„Chytím do ruky pero a prostě píšu, myšlenky plynou, nepřemýšlím.“ „Otevřu pusu a začnu zpívat. Nepřemýšlím o tom, jakým způsobem, nebo co. Prostě jen tak, pro radost.“ „Chytím do ruky pilu, hoblík a brusku a pod rukama mi prostě vzniká věc, skutečná věc.“ „Já se jen podívám na tabuli a ta čísla dávají smysl, ty pochody jsou neuvěřitelné, nemůže to být všechno jen náhoda. Ani nad tím nemusím moc přemýšlet, je to všechno přece logické!“ Talent. Záhadná vlastnost každého člověka. Ať je člověk skvělý mechanik, herec, řečník nebo učitel, za tím, že je v tom tak šikovný stojí nejen velká píle, ale často také právě talent.

Kde se talent vlastně bere? Vědci tvrdí, že v genetických buňkách. Věřící tvrdí, že je nám dáno od boha. Ale ve skutečnosti nikdo nemůže říct přesně, jak se dvěma umělcům může narodit matematik, nebo jak se jazykovědec může narodit do rodiny bez špetky jazykového citu. Talent je věc, která nepomíjí, neztrácí se, nebledne. Na rozdíl od naučených schopností nám talent zůstává „ve vínku“ celý život, často i bez pravidelných tréninků. A lidé si často ani neuvědomují, že talent mají. Zanedbávají ho, nepečují o něj, nerozvíjí ho.

A jak tedy svůj talent najít, odemknout a věnovat mu dobrou péči? 

1. S čím počítat předem 


V prvé řadě je dobré říct, že neexistuje žádný univerzální návod, jak najít svůj talent. Každý člověk má svůj talent a je poměrně markantní rozdíl mezi talentem na manuální práci, na umění nebo na logiku. Objevování svého talentu, pokud o něm ještě nevíte, chce čas. Musíte mít zdravou úctu k sobě sama a především musíte umět přijmout sami sebe. Je třeba, abyste se byli schopní podívat se do zrcadla a vnímat se s respektem, který si zasloužíte. Protože ve chvíli, kdy sami sebe považujete za budižkničemu, máte malou šanci přiznat si, že byste v něčem mohli být dobří.

 Začněte třeba právě pohledem do zrcadla. Usmějte se na sebe a zkuste na sobě najít nějakou hezkou věc. Nebo vezměte do ruky papír a vypište vlastnosti, které si myslíte, že na vás může mít někdo rád. Jistě zjistíte, že jste vlastně docela fajn osoba.


2. Odkud začít s hledáním 


Pro úplný začátek existuje jednoduchý a snadno zaměřitelný indikátor. Zkrátka a jednoduše je to činnost, která vás prostě baví. Je to dáno tím, že je pro vás daná věc jednoduchá, vidíte průběžné výsledky a máte z nich dobrý pocit. Vnitřně cítíte, že jste v tom lepší jak ostatní. Ne na všechno, co nás baví, musíme mít talent, ale určitě nás baví všechno, na co máme talent. 

 Tedy teď už si opravdu tužku a papír vezměte. Vypište si na levou stranu papíru do sloupce činnosti, které vás baví. Do druhého sloupečku si vypište činnosti, které si myslíte, že by vás v budoucnu bavit mohly. To, co jste napsali do pravého sloupečku, je odteď váš to-do-list. Udělejte si čas a radost. Napsali jste si tam krasobruslení? Zajděte na kryté kluziště. Napsali jste si vyřezávání? Najděte si nůž a kus dřeva a zkuste si do základu vyřezat dřevěnou figurku. Smysl toho sloupečku je vyzkoušet nové věci na jedno odpoledne. Třeba je váš talent právě mezi nimi. A levý sloupeček? Je v něm něco, co vás baví? Co vás naplňuje? Činnost, při které cítíte radost? Dělali byste to pořád a během nebo po praktikování té dané činnosti máte dobrý pocit? Pak možná žádný pravý sloupec není potřeba. Možná je váš talent blíž, než byste ho čekali. Možná jste se ale celou dobu dívali na špatnou položku.


3. Jak svůj talent odemknout 


O některých činnostech se tvrdí, že jsme na ně v určitém věku už příliš staří. Touto lží nás krmí spousta zájmových aktivit, velice oblíbené je to ve sportovním odvětví, v logických odvětvích se pak tvrdí – mozek už ti neslouží jako zamlada. Umělci zas budou tvrdit, že budovat kariéru pozdě nemá smysl a tradiční řemesla budou se smíchem ukazovat výuční list a klepat si na čelo.

 Jistě, mířit hned od začátku na vrchol není vůbec špatné, leč je dobré začít s poněkud skromnějším cílem – investovat do dané aktivity čas. Ne nadarmo se říká, že čas je to nejcennější, co máme. Ráda používám větu: „Není to o tom, jestli člověk má, nebo nemá čas, ale jestli si na to čas udělá.“ A to je slovo do pranice i pro vás – jste ochotni do toho investovat tu nejcennější věc? A jste ochotni opustit pro to i něco, co děláte dlouhodobě? Celý dosavadní život jste se věnovali chemii a najednou se chcete vrhat do baletu, stojí vám za to šlapat tu cestu od začátku? Jste připraveni poslouchat od vašich blízkých, že děláte chybu?

Ano, příbuzní a kamarádi jsou nesmírně silným faktorem ve všech našich rozhodnutích. Často chodíme studovat něco, co nechceme, jen kvůli rodičům, často přihlédneme na kvality budoucího partnera na základě dojmu kamarádů. Často odkládáme to, co skutečně chceme, na základě přání jiných. Někam nejdeme, protože musíme dělat něco, co nás nebaví. Protože rodiče to platili. Protože kamarádi o vás nechtějí přijít.

Odemknutí talentu bývá nejbolestivější krok. Často se totiž jedná o nutné opuštění komfortní zóny pro to, abychom se stali lepšími. A často to lidé vzdávají. Pak sedí doma, poslouchají zprávy o lidech, kteří to nevzdali a vzpomínají, jaké to tenkrát mohlo být, kdyby to také nevzdali. A jaké to mohlo být teď. Co mohlo být jinak, jaký život mohli mít.

To, co teď napíšu, by pro každého člověka, který chce odemknout svůj talent, měla být mantra:

  • Věnuj čas a lásku do věci, které tě baví. 
  • Buď hluchý negativům, soustřeď se na pozitiva. 
  • Neříkej, že je něco těžké, nazývej to výzvou. 
  • Neboj se podstoupit riziko pro lepší zítřky. 

 Možná si teď říkáte, že je to jen další pozitivní řečnění. Že už to s talentem nemá nic společného. Ale odemykat talent má jednu výhodu oproti všem ostatním cílům, které vám různé motivace dávají. Často slyšíte o napínání plachet, o tom, jak být vůdcem. O tom nebát se riskovat. Proč jsou úspěšní lidé skutečně úspěšní. Když odemykáte talent, nemusíte být rozený vůdce. Nemusíte mít vysoké ambice. Nemusíte si stanovovat nemožný cíl. A talent se nemusí stát náplní vašeho života, jen její běžnou součástí. Pokud si svůj talent postavíte do lidské roviny s prací, rodinou a dosavadním plánem, nemusí se z toho stát vaše životní náplň, jen dobíječ energie. Odemknout svůj talent už jen za to stojí. Za ten pocit, když člověk přijde z práce a přestože je unavený, vezme do ruky dláto, dres, tužku a papír, knihu, kameru, fotoaparát nebo jinou kouzelnou hůlku. Klidně holé ruce. Vezme ji, použije a vytvoří malý zázrak, ze kterého má radost. To je ta chvíle, kdy se z talentu stává koníček. Volnočasová aktivita. A časem se třeba překlene v novou práci.


4. Péče o talent 


Poslední bod už je spíš jen dodatek, protože pokud se vám skutečně podaří odemknout svůj talent, budete tento bod plnit intuitivně a rádi. Je to totiž ten bod, kdy si musíte stanovit, kolik času můžete a vůbec chcete do péče o svůj talent věnovat. Odpoledne a večery? Víkendy? Náhodné hodiny když přijde čas a chuť? Dva týdny v létě? Každou středu? Nebo celý život?

A konečná dobrá rada do budoucnave dvou se to lépe táhne. Najít si tým nebo parťáka se stejným zájmem, ideálně se stejným talentem. Protože když má váš přítel stejný talent jako vy, nebude vám závidět lehký postup v činnosti, bude vám ho přát. Lidé, kteří danou činnost provozují, mají ji rádi, ale nemají na ni talent, mají přirozený sklon k závisti a nenávisti. Z pochopitelných důvodů se cítí špatně a mají tendence vás shazovat. To jsou rivalové. Poznáte je tak, že je vám v jejich blízkosti špatně, že podvědomě svůj talent brzdíte jen, abyste jim neublížili. Najděte si parťáka, ne rivala. A pokud máte čas, chuť, energii a správného kamaráda po boku, dokážete se svým talentem doslova to, co budete chtít.



Žádné komentáře :

Okomentovat